Bugsy Malone

Bugsy Malone filmrutaÅret 1929 rasar börserna på Wall Street och vid denna tid breder gangsterväldet ut sig med stor genomslagskraft i USA. Handlingen i Alan Parkers film Bugsy Malone utspelas detta år, men det originella med hans gangsterfilm är att enkom barn återfinns i rollerna.

Bugsy Malone är dock ingen renodlad barnfilm – förmodligen uppskattas den högre av vuxna. Det är delvis en parodi där gangsterfilmens typiska kännetecken framställs från nya vinklar, men att kategorisera filmen som parodi rätt och slätt vore en ringaktning av filmens egna kvaliteter. Bugsy Malone är mer än en efterhärmning av gangsterfilmen med barn i rollerna.

Den yttre konflikten består av en tvekamp mellan två gäng som kämpar om herraväldet i den undre världen. Gänget som leds av Dandy Dan (Martin Lev) har ett med hjälp av ett nytt vapen tagit över alltmer och den andra gängledaren Fat Sam (John Cassisi) upplever sig intryckt i ett hörn. Han tar till sist hjälp av Bugsy Malone (Scott Baio) vars skarpa hjärna blir ett nytt vapen i kampen.

I Bugsy Malone avlossas inga patroner utan vispgrädde. Eftersom filmen är väl gestaltad går det att köpa växlingen. Med en rollbesättning bestående av barn är detta förstås ingen rå film utan i stället elegant och dessutom med invävda sångnummer. Faktumet att barn används utgör också en del av budskapet. De står för framtiden och som i många andra konflikter visar de sig också bättre på att sluta fred än vad de vuxna som styr världen vanligtvis är.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Bugsy Malone är med på Topplista över bästa gangsterfilmer.