Born on the Fourth of July

Born on the fourth of july filmrutaBorn on the Fourth of July (Född den fjärde juli) är en biografisk film om Ron Kovic som porträtteras av Tom Cruise i en av hans definitivt bästa roller.

Under sin uppväxt är Ron föräldrarnas gunstling och stjärna i både baseballaget och senare i skolans brottningslag. När USA går in i Vietnam och på hemmaplan pumpar upp nationen i en yra av patriotism är det en självklarhet för Ron att ställa upp för sitt land. Han blir marinsoldat och hamnar därmed i frontlinjen.

Han råkar dock ut för en svår skada och hamnar på veteransjukhus där det konstateras att han blivit förlamad. I några av filmens mest skakande scener försöker Ron fastän reella chanser saknas träna upp kroppen för att kunna börja gå igen.

Oliver Stone som regisserat filmen är en mästare på att lämna efter sig sekvenser som man minns och det finns en del sådana i Born on the Fourth of July.

När Ron återvänder till sin hemort Massapequa i rullstol märker han att vinden har vänt. USA är uppdelat i två läger mellan de som tror på kriget och de som protesterar mot det. Han upprörs till en början av att det finns dem som bränner nationens flagga och säger att kriget varit ”något regeringen lurat på oss”. Fastän då han själv inte blir behandlad som en krigshjälte utan som en krympling börjar han själv ifrågasätta krigets mening. Han känner sig alltmer som blott ett offer från ett orättfärdigt krig.

Även om det finns tendenser av övertydlighet i Stones regi, är det en kraftfull film som inte duckar för obehagliga sanningar. Det finns likheter med The Best Years of Our Lives (1946) där Homer återvänder från andra världskriget också han i rullstol. Men där The Best Years of Our Lives avslutas i ett sentimentalt lyckligt slut där allting åter kan lappas ihop måste Ron Kovic välja en ny väg i livet.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆