True Grit

True GritEthan och Joel Coen har tagit sig an en gammal western från 1969 med John Wayne i huvudrollen och gjort en egen version, fast behållit titeln: True Grit.

För att vara en film av bröderna Coen är True Grit en ganska ordinär film och den följer sin förlaga från 1969 i rätt hög utsträckning. En skillnad är förmodligen att den 14-åriga Mattie som denna gång spelas av Haliee Steinfeld får vara än mer i hetluften.

Handlingen kretsar kring Mattie vars far har blivit dödad och bestulen på en häst och två kaliforniska guldmynt. Mannen som dödat hennes far är en viss Cheney och Mattie lejer den tuffaste sheriff som finns tillgänglig – någon med ”True Grit” (det rätta virket) – för att infånga denne och insisterar själv på att medverka i jakten. Ett gäng banditer ledda av Lucky Ned Pepper har dock redan ett försprång i jakten och är också intresserade av den utfästa belöningen.

Gentemot originalet har Coens film lagt till sig med en något vidare ramberättelse (den är dock nästan 20 minuter kortare) och dessutom infogat ett bibliskt motto i början samt högstämda uttryck som: ”Man betalar för allt här i världen, på ett eller annat sätt. Inget är gratis. Bortsett från Guds nåd.”

I den nya versionen tycks finnas en vilja att nyansera och skapa ytterligare realism, detta leder ibland till en tröghet i form av mångordiga dialoger. Behållningen av denna film är trots allt jakten på Cheney där de Mattie, Rooster Cogburn (Jeff Bridges) och LaBoeuf (Matt Damon) går varandra på nerverna ute i ödemarken.

Jeff Bridges lyckas väl med att porträttera en gammal halvalkoholiserad sheriff med många män på sitt samvete. Denne Rooster är en något åldrad och fetlagd man, kanske inte i sina bästa år. Det stämmer väl ganska bra på Jeff Bridges och stämde förmodligen ännu bättre på John Wayne som i True Grit från 1969 gjorde en av sina sista roller.

Bröderna Coens True Grit förtjänar en del beröm då detta inte är – som så ofta är fallet – ett misslyckat försök att ge liv åt en gammal klassiker. Kanske överträffas inte originalet, men åtminstone är slutstriden mellan Rooster och Pepper lite bättre iscensatt.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆