Coming Home (svensk titel: Hemkomsten) skildrar Vietnamkriget på den amerikanska hemmafronten från de skadade hemvändande soldaternas perspektiv och har därmed en del likheter med filmen Born of the Fourth of July som gjordes cirka tio år senare.
Sallys (Jane Fonda) make Bob skickas iväg till kriget i Vietnam. Hon är hemmafru, men bestämmer sig att anmäla sig själv som frivillig på ett sjukhus för krigsveteraner. Där träffar hon Luke (Jon Voight) som skadats allvarligt i Vietnam och tvingas sitta i rullstol.
Luke är bitter och känslokall, men när han inser att Sally ser på honom som något annat än krympling lever han upp igen. De inleder en vänskap som utvecklas till ett kärleksförhållande. Men saker ställs på sin spets när Bob kommer hem från Vietnam. Bob har undkommit kriget med en lättare fysisk skada, men tycks vara värre drabbad på det mentala planet.
Coming Home är både ett romantiskt drama och en politisk film som utmålar Vietnamkriget som något som inte är värt följderna. Jane Fonda och Jon Voight gör båda starka avtryck som ett kärlekspar mot alla odds. Vad som kan invändas mot är att de båda framställs väl idealistiskt.
Musiken har en framträdande roll i filmen som soundtrack. Ledmotivet är Rolling Stones ”Out of Time” där en rad lyder “You can’t come back and think you’re still mine”, vilken har en direkt parallell med handlingen. Regissören Hal Ashby gjorde några år efter Coming Home en dokumentär om just Rolling Stones.
Hal Ashby började inom filmen som klippare för Norman Jewison och klippte bland annat tre av dennes filmer: The Cincinnati Kid, The Thomas Crown Affair och I nattens hetta. Ashby var också delaktig i hippiekulturen vilket sätter sina spår i Coming Home.
Filmens betyg:
Coming Home är med på Topplista över bästa krigsfilmer.