De andras liv

De andras liv bildrutaDe andras liv (Das Leben der Anderen, 2006) ger en inblick i den gamla östtyska regimen före järnridån fallit, under den tid då den hemliga polisen Stasi övervakade den egna befolkningen. Med stora resurser och med hjälp av angivare var målet med Stasi att förhindra allting som kunde skada den socialistiska staten.

Gerd Wiesler (Ulrich Mühe), en av Stasis män, får leda en övervakningsoperation med syfte att hitta något komprometterande emot författaren Georg Dreyman (Sebastian Kock). Dreyman har dittills inte gett Stasi anledningar till misstankar, men å andra är ett unisont misstänkeri själva ledmotivet i det DDR där dramat utspelas år 1984.

Dreymans hem börjar i hemlighet avlyssnas. Det som börjas spelas in är hett stoff: Dreyman förbereder en artikel som röjer hemligheter i Östtyskland och som är tänkt att smugglas ut för publicering i väst. Allt detta planeras i hans lägenhet och spelas således in … men inget händer, inget tillslag görs.

Vad som skett under tiden är att Wielser, den till synes otadliga Stasimedarbetaren – vilket förstärks av framställningen av en pedantisk person med högst begränsat minspel – får sin livssyn omprövad. Han blir berörd och känslomässigt engagerad i Dreymans och hans kvinnliga parters liv som strömmar in genom hans hörlurar. Det är dessa människor, men än mer konsten – han läser en bok av Bertolt Brecht – som tycks röra något på insidan och förlöser en annan sida hos honom.

Vill man vara negativ mot trovärdigheten hos denna karaktär skulle man kunna invända att en man med sådan disposition att ”omvändas” borde kommit i gungning tidigare med tanke på de mängder av intellektuella han spionerat på under sina år på Stasi. Men det är lättare att hylla De andras liv för dess många kvaliteter.

Filmen ger för det mesta en autentisk historiekänsla från det gråa Östtyskland under 1980-talet, men framför allt är det ett manus som handskas på ett utmärkt sätt med sin story. Det bjuder på överraskningar och avknoppar ända in i det nya utväxter av sin historia.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg