Butch Cassidy and the Sundance Kid

Butch Cassidy och Sundance Kid filmrutaMed Butch Cassidy and the Sundance Kid (eller med svensköversatt titel Butch Cassidy och Sundance Kid) tycks regissören George Roy Hill bestämt sig för att göra en western som står ut. Storyn som sådan är inte märkvärdig i sig: den är baserad på de två outlaws livsöden som figurerar i titeln, men kan varierar formmässigt och delvis innehållsmässigt genrens konventioner.

Paul Newman och Robert Redford spelar färgstarkt den idérike Butch Cassidy respektive den snabbskjutande Sundance Kid. De har fått en underhållande dialog att arbeta med där många repliker med humoristisk udd avfyras från början till slut. Om man tycker den kvicka tonen som präglar filmen tillför roande humor eller bryter av mot den realistiska trovärdigheten skiftar förmodligen.

Att Butch Cassidy and the Sundance Kid gick hem hos publik och kritiker var det i alla fall inget snack om. Det blev rejält inkomstbringande och belönades dessutom med flertal Oscar.

I filmen följer vi dem båda först som tågrånare i Amerika tillsammans med Hole in the wall-ligan och sedan – efter deras rykte lett till för mycket uppvaktning av lagen – i Bolivia där det fortsatte med bankrån och då med Cassidys älskarinna Etta Place (Katharine Ross) som medkumpan.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆