Decision at Sundown

Decision at Sundown filmrutaDecision at Sundown från 1957 är en av flera filmer som utgick från samarbetet mellan skådespelaren Randolph Scott och regissören Budd Boetticher.

Bart Allison (Scott) har med sin kollega ridit in i staden Sundown med avsikt att döda en viss Tate Kimbrough (John Carroll) som haft en affär med Allisons fru, vilket slutade med att hon begick självmord.

I en film kan förstås inte den som vill utkräva hämnd genom mord slå till genast och utan att låta offret hinna ta notis därom. Särskilt inte om hämnaren är filmens hjälte och hämnden dess huvudintrig. Förutsättningarna ska helst delges i förväg för att ett drama ska uppstå och verkställandet ska inte vara över inom fem minuter. Allison offentliggör således anledningen för sitt besök i samband med Kimbroughs bröllop och därmed är den saken iordningställd. Resten blir en någorlunda rafflande katt-och-råtta-lek.

Responsen på Allisons deklarering blir förstås att Kimbrough och dennes hejdukar sätter efter Allison. Som dennes kumpan mycket riktigt påpekar blir det Kimbrough som jagar Allison och inte tvärtom. Därmed har vi också placerat hjälten där han hör hemma: som eftertraktat byte av flertalet råbarkade män och inte i rollen som en baneman med övertag mot ett ovetande offer.

I övrigt är intrigen väl iscensatt och många välutvecklade sidokaraktärer ger storyn i Decision at Sundown en ytterligare skjuts. Ett negativ inslag är en viss övertydlighet kring de inblandades motiv och handlingar, men den som gillar det klassiska western-stuket får förmodligen sitt lystmäte.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg