Ex Machina

Ex Machina filmrutaArtificiell Intelligens tycks aldrig upphöra som ett återkommande motiv i filmer och det är självklart att dess latenta bedrägliga sidor utgör en lockelse för våra fantasier. Demon Seed, Transcendence och förstås 2001: A Space Odyssey med den oförglömliga datorn Hal 9000 är några exempel på filmer.

I Ex Machina från 2015 är den artificiella intelligensen i fysisk gestalt precis som i Spielbergs A.I. Artificial Intelligence (2001) och för ovanlighetens skull i form av en kvinna, Ava (som spelas av svenska Alice Wikander).

Så man undrar när allt ska gå snett som det ju alltid brukar då AI skildras på film. Man väntar på ögonblicket då skaparen inser att han missbedömt sin skapelses oberäknelighet och när de lömska sidorna hos den artificiella intelligensen kommer fram. Jo, det går snett även denna gång. Förvisso är det skaparen som är filmens bad guy och Ava handlar så att säga i trängt läge då hon gör uppror mot skaparen.

På tal om skaparen. ”Geniet” bakom Ava är en viss Caleb (Domhnall Gleeson) och det är svårt att hitta en mindre trovärdig vetenskapsman.  Denne Caleb gillar öl och sex, han är för det mesta full eller bakfull om han inte ägnar sig åt att lyfta skrot. Man får intrycket att filmens skapare snarare haft Dan Bilzerian i tankarna än något i stil med Steve Wozniak då de yxade till denna karaktär.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆

Recension av Jonas Sand