Destry Rides Again

Destry Rides Again filmrutaDestry Rides Again utspelas i den vilda staden Bottleneck där det är Kent (Brian Donlevy) och hans hejdukar som styr. När en lantbrukare blir av med sin gård genom ohederligt kortspel ingriper sheriffen, men blir skjuten.

Den korrumperade borgmästaren som går i Kents ledband utser fyllot Washington Dimsdale till ny sheriff för att hålla lagen ur spel. Fast Dimsdale inspireras oväntat av uppgiften och låter flaskan krossas mot golvet. Som biträde kallar han den legendariska Tom Destrys son Tom Destry Jr. och han förutser svåra tider för Kent och hans anhang.

Men när biträdet Destry Jr. dyker upp försvinner genast alla farhågor för Kent. Destry som spelas av James Stewart är ett udda biträde som inte ens bär revolvrar då ”han inte tror på dessa”. Han har dock en märklig pondus som förbryllar omgivningen och ingen vet riktigt var man har honom.

Destry är en typisk roll för James Stewart som ofta porträtterade en naiv och godhjärtad man som hamnar på en plats som normalt kräver resolut handlande – det skedde i Mr. Smith Goes To Washington och Mr. Deeds Goes to Town. Det var ofta den unge Stewart som spelade dessa disträa, kufiska karaktärer fulla av redbarhet medan den senare äldre Stewart behöll redbarheten, fast var mindre kufisk.

I Destry Rides Again möter vi även Marlene Dietrich som den sexiga sångaren med sviktande moral. Under Destrys inflytande omprövar hon dock sin livssyn.

Destry Rides Again är en westernkomedi i högt tempo, regisserad av George Marshall. Några färgstarka karaktärer och vältajmade repliker bidrar till en stundtals underhållande film vars udda hjälte tillhör en annan tid.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg