Dirty Harry

Dirty Harry filmrutaDirty Harry är en deckare i typisk 70-tals stil där huvudrollen innehas av polisen Harry Callahan spelad av Clint Eastwood. ”Dirty Harry” är Callahans smeknamn eftersom det är han som tilldelas ”every dirty job that comes along”.

Dirty Harry är den första filmen av fem i en serie med Callahan som en poliskommissarie i San Fransisco. Filmerna kännetecknas av rejäla doser våld, en del nakna kvinnor (filmerna censurerades när de kom till Sverige) och mycket machoattityd. Och när det kommer till machoattityd är det få som behärskar den konsten bättre än Eastwood – hans karaktär är denna gång utrustad med en .44 Magnum och använder simpla metoder som fungerar…

Filmen kretsar kring en seriemördare som efter ha att skjutit en kvinna från ett hustak skickar ett brev till polisen med avsändaren ”Scorpio” och hotar att mörda en person varje dag om han inte betalas en summa på 100 000 dollar. Det blir Callahan som sätts på fallet tillsammans med en ny partner.

Dirty Harry tillämpar ingen lång expositionsfas för att introducera sina karaktärer och heller knappast några transportsträckor utan det är högt tempo som gäller. Detta och en del bra repliker från ”Clintan” ger filmen underhållningsvärde, fast utan att vara någon raffinerad eller särskilt realistisk gestaltning.

Gillar du första filmen med Dirty Harry är de andra filmerna i serien Magnum Force (1973), Hårdingen (1976), Sudden Impact (1983) samt Dödsspelet (1988). Den första filmen anses dock av många som den bästa, vilken var den enda som Don Siegel regisserade. Siegel skulle dock arbeta med Eastwood igen i Flykten från Alcatraz.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Dirty Harry är med på Topplista över bästa action filmer.