Att fransmännen brukar stå för högkvalitativa men ofta lite dystra (och pretentiösa) filmer är sedan länge känt. Med En oväntad vänskap (Intouchables, 2011) bryter man dock mönstret och levererar en upplevelse med betoning på ironi – men om ett ämne som är allt annat än trivialt.
Skämten haglar om vartannat (och ibland farsartade sådana) men balanseras smart av mer allvarsamma stunder som ger utrymme för eftertanke. Det är nog ingen tillfällighet att filmen räknas till en av Frankrikes mest framgångsrika under senare år, vilket troligen också förklarar att den fram tills nyligen visats på bio i Sverige – med ovanligt sen DVD och Blu-ray lansering som följd.
Vi får möta rullstolsbundne Philippe (Francois Cluzet), en välbeställd aristokrat vars liv vilar i händerna hos människor omkring honom. Han är beroende av hjälp 24 timmar om dygnet för att klara av vardagens minsta ansträngning. Philippe är excentrisk till sitt lynne och avverkar sina hjälpredor i samma takt som han byter kalsonger.
Men hans liv förändras då en viss ”monsieur” Driss (Omar Sy) kommer på arbetsintervju – en allmänt problematisk figur från Paris ytterområden som precis har blivit utkastad från sin familj.
De båda fattar tycke för varandra och Driss får provanställning under – för honom – minst sagt främmande former. Han flyttar in i gästrummet och blir passopp dygnet runt. Här ingår allt från helkroppstvagning och byte av yttre kroppsattiraljer till att agera moraliskt stöd.
Finkulturens väktare Philippe och populärkulturens talesman Driss blir längs vägen oskiljaktiga när deras förhållande successivt övergår till själslig vänskap.
Samtidigt som En oväntad vänskap personifierar föreningen mellan två vitt skilda samhällsklasser är den även en tydlig fingervisning mot de breda sociala klyftorna som idag ökar i Västeuropa. Skådeplatsen kunde lika gärna varit Sverige, tyvärr så tror jag formen då hade tagit sig ett annat uttryck…
Det är beundransvärt men också vågat av regissörerna Nakache och Toledano att tackla ämnet med glimten i ögat. Detta är hittills unikt och ger gnista åt ett motsatt förhållningssätt till våra samhällsproblem – som annars brukar gestaltas genom tungsint vardagsrealism.
Regi: Olivier Nakache, Eric Toledano
Manus: Olivier Nakache, Eric Toledano
Roller: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny m.fl.
Filmens betyg:
Recension av Andreas Ellhar