RoboCop

RoboCop filmrutaNär den nederländske regissören Paul Verhoeven fått sitt internationella genombrott efter flera uppmärksammade filmer i hemlandet hamnade han i Hollywood och gjorde den spektakulära RoboCop.

RoboCop utspelar sig i ett framtida Detroit där den eskalerande kriminaliteten fått stadens makthavare att söka nya metoder för brottsbekämpning. Företaget OCP vill ta över skötseln av polisinsatserna i staden och som ett unikt tillskott i kampen lanseras RoboCop.

RoboCop är en cyborg, fast idén om en robot som kan arbeta dag och natt i stadens tjänst helt utan förbehåll riskerar gå om intet då den mänskliga delen av cyborgen börjar överskugga den datordrivna delen.

RoboCop skildrar ett dystopiskt samhälle där våldet på gatorna är utspritt och där reklamavbrott är ständigt förekommande i nyhetssändningarna på TV. Men precis som i senare filmer som Total Recall, Starship Troopers och Hollow Man är Verhoeven mer än någonting annat ute efter att skapa kittlande underhållning.

Uppföljare skulle komma i form av RoboCop 2 (1990) och RoboCop 3 (1993). När detta skrivs är en remake av den första filmen planerad för år 2014.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

RoboCop är med på Topplista över bästa action filmer.