Holiday

Holiday filmrutaHoliday med regi av George Cukor sammanför på nytt Katharine Hepburn och Cary Grant som tidigare samma år hade synts på vita i duken i Bringing Up Baby. I båda fallen rör det sig om den form av komedi som kallas screwball.

Dialogen är inte lika smattrande som i Bringing Up Baby, men berättarmönstret känns igen från andra srewballs: fel par man-kvinna blir i slutändan rätt par.

Julia (Doris Nolan) och Johnny (Grant) har förlovat sig och giftermål stundar. Julia har dock en syster, Linda (Hepburn) som med all tydlighet framstår som en bättre matchning för Johnny. Det berömda partnerbytet ska alltså ske ånyo, frågan är bara hur och dessvärre överbryggas hindren i Holiday på vägen dit mer sluggerartat än finessrikt.

Doris klagar på Grants slips medan Hepburn för en skojfrisk konversation med densamme som dessutom själv är av den naturliga och lekfulla sorten. I screwballs är det inte dem som är högtidliga och konventionella som vinner i det romantiska spelet utan dem som utgör det bästa lagspelet och som genererar mest munterhet.

Det som här står för munterhet blir än tydligare förstärkt av den något överdrivna kontrasteringen mellan de förnäma och de ”vanliga”. Johnny representerar den folkliga och naturliga mannen medan Doris är en del av de förnäma som viger sitt liv åt att få sina tillgångar att växa ytterligare. Linda är dock en avvikare och gör uppror mot sin familjs värderingar.

Det som gör filmens sevärd är främst Grants och Hepburn utstrålning och förmåga att skapa underhållningskomedi. Det lyfter ett halvdant manus.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆