Magic in the Moonlight

Magic in the moonlight filmrutaMed Magic in the Moonlight (2014) fortsatte Woody Allen att filma i Europa. Den här gången sker det på franska Rivieran och det hela tycks utspela sig någon gång under tidigt 1900-tal.

Stanley Crawford (Colin Firth) är en världsberömd magiker som utför hisnande trick från scenen med försvinnanden som specialitet. En vän dyker upp och berättar för honom om en ung kvinna som av många betraktas som ett medium som har kontakt med andevärlden. Stanley som är rationellt sinnad tackar med glädje ja till vännens förslag att träffa henne personligen för att kunna få avslöja ännu ett påstått medium som en bluff. Mötet med denna unga kvinna, som spelas av Emma Stone, blir dock omvälvande för honom då han slutligen måste överge sin skepsis och därmed stora delar av sin världsbild.

Även om Stanley långt ifrån efterliknar de av Allens själv spelade karaktärer är han ändå något av regissörens och manusförfattarens alter ego. Han är konstnär, ateist, till synes deprimerad och med förmågan att avfyra motspänstiga repliker.

Magic in the Moonlight är till det yttre full av visuell elegans och Allens berättarkonst är sällan annat än gedigen. Det är dock en bit från att vara lika medryckande och stimulerande som när han är som bäst.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension: Oskar Strandberg