The Terminator

The Terminator fimrutaActionfilmen som många känner den idag skapades under 1980-talet – First Blood, Die Hard och The Terminator är några exempel där de spektakulära elementen i form av bland annat biljakter och explosioner fick speltid som aldrig tidigare.

Det har förstå funnits föregångare under 1970-talet – nämnas kan filmer som The Getaway, Bullitt och Dirty Harry – och redan innan det har många av ingredienserna funnits där i form av film noir, western och science fiction. Men det är först på 1980-talet actionfilmer skapar sig en distinkt fristående genre och det heter från och med nu inte lika ofta deckare eller kriminalfilm.

The Terminator från 1984 är en blandning av action och science fiction, där merparten utspelas på jorden i nutid men där framtiden är själva katalysatorn. Filmen blev en hit och Arnold Schwarzenegger skulle snart få status som en av de stora actionhjältarna i Hollywood.

När det 1991 var dags för en uppföljare i form av Terminator 2: Judgment Day var Arnold Schwarzenegger förmodligen en för stor stjärna för att spela bad guy med få repliker och i stället fick han ställas mot en ännu otrevligare cyborg.

Terminator 2: Judgment Day som för övrigt är nästan snarlik föregångaren berättarmässigt förlorar något av tematiken som är framträdande i The Terminator. Även om maskinerna på nytt står för hotet fungerar inte gestaltningen lika väl då det trots allt rör sig om en maskin (av äldre modell) mot en annan maskin (av nyare modell).

Det skulle sedan följa ytterligare uppföljare: Terminator 3: Rise of the Machines (2003) och Terminator Salvation (2009), vilka har fått sämre recensioner än de två första filmerna.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

The Terminator är med på Topplista över bästa action filmer.