Monte Walsh

Monte Walsh filmrutaMonte Walsh från 1970 skildrar en era då cowboys inte längre var behövda i en tid där allt fler flyttade till städer och rancherna övergavs i det som en gång var vilda västern.

Monte Walsh (Lee Marvin i sin kanske mest känslomässiga roll) är en av dessa obsoleta cowboys som tvingas inse fakta, men har problem att anpassa sig till den nya tiden. Hans trogne vän Chet (spelad av Jack Rollins som i sina yngre dar ofta kunde ses som en bad guy i westernfilmer) löser anpassningsproblemet med att gifta sig och bli butiksbiträde. Monte som har ett förhållande med prostituerad (spelad av Jeanne Moreau) behöver först arbeta ihop pengar innan ett giftermål kan bli av och de kan slå sig till ro.

Monte Walsh är William A. Frakers första film. Att Fraker hade en bakgrund som filmfotograf framgår då detta är en film med beundransvärda visuella egenskaper. Monte Walsh står även ut genom sitt manus. Skottduellerna är osedvanligt få och i stället får livsförhållande bortom revolverstyrda konflikter det mesta av utrymmet.

En scen där Monte rider in en motspänstig häst fungerar som något av filmens kulminering. Hästen med Monte på ryggen kvaddar lika mycket av närliggande byggnation som en duell mellan två rivaliserande gäng brukar göra i dessa slags filmer. Det hela får en till synes symbolisk funktion i det sätt den ersätter den sedvanliga antagonistiska duellen.

En remake gjordes 2003 med Tom Selleck i huvudrollen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Monte Walsh är med på Topplista över bästa western filmer.