Onda män sover gott (Warui yatsu hodo yoku nemuru, 1960) av Akira Kurosawa skildrar kritiskt den snabba ekonomiska utvecklingen som skedde i Japan efter det andra världskriget samt den tradition av storföretagande som i japan kallas zaibatsu. Redan titeln antyder korruption, sociala orättvisor och en skev moral. Handlingen kretsar kring en muthärva som uppdagats, men som företagets ledning gör allt för att tysta ned om det så krävs mycket drastiska metoder.
Den långa filmen med en speltid på ungefär två och en halv timmar inleds med en lång introduktionsfas i form av ett bröllop där vi görs bekanta med alla filmens huvudaktörer. Giftermålet står mellan Keiko (Kyōko Kagawa) och Nishi (Toshiro Mifune), den förra dotter till ett storföretags ledare. Toshiro Mifune som är ett bekant ansikte för de som sett många filmer av regissören brukar ofta befinna sig på gränsen till överspel, men denna gång porträtterar han en person som snarare håller tillbaka sina känslor. Denne Nishi är dock den mest känslomässigt involverade i den smutsiga mutskandal som intrigen kretsar kring och hyser ett stort hämndbegär.
Filmen är visuellt tillfredsställande som ofta är fallet då Kurosawa står bakom kameran. Den engagerar genom historien som metodiskt rullas upp genom att en bit i sänder ge oss åskådare tillgång till mer detaljer. Dess svaghet är framför allt att karaktärerna i många fall tenderar vara alltför ensidiga.
Filmens betyg: