Pizza birrafaso

Pizza birrafaso (Pizza, öl, cigg) från 1998 gjorde att en större filmpublik fick upp ögonen för argentinsk film och NuevoCino Argentino som den nya vågen där kallades. Den regisserades av Bruno Stagnaro och Israel Adrián Caetano.

Pizza birrafaso utspelar sig mestadels på gatorna i Buenos Aires där fem ungdomar driver runt och försöker skaffa pengar till det nödvändigaste – ungefär det som ingår i filmens titel. De drar sig inte för att stjäla eller ibland råna och det är långt ifrån de mest sympatiska huvudpersonerna vi stött på i en film.

Det som gör att vi ändå gärna följer dessa huvudpersoner i nästan två timmar är att den värld av rörliga bilder vi matas med skapar en oerhört autentisk känsla. Att ingen av de inblandade kan kvala in som hjälte förhöjer snarast den socialrealistiska känslan. Det finns en osviklig trovärdighet i beskrivningen av dessa som inte minst dialogen går att tacka för, vilken verkligen tycks härröra från ett gäng ungdomar som är missnöjda med sina liv och lätt stör sig på varandra.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆