Is Paris Burning?

Is Paris Burning? filmrutaIs Paris Burning? är gjord av en fransk regissör (René Clément) och utspelar sig i Frankrike, dock pratas det engelska (dock med olika brytningar och med några inslängda ”jawohl” här och där av de tyska rollgestalterna).

Is Paris Burning? kom året efter Det stora slaget (The Battle of Bulge) och det finns flera likheter mellan filmerna. Båda skildrar andra världskriget och båda har en ensemble utöver det vanliga.

Medan Det stora slaget visar fältslag utspelar sig Is Paris Burning? inne i Paris. Tyskarna håller på att förlora greppet om Paris och som en sista desperat order från Hitler bestäms att staden ska helt förstöras. Därav titeln som syftar på de tyska överbefälens fråga till de i Paris stationerade ansvariga. Spränganordningar placeras ut samtidigt som de amerikanska styrkorna närmar sig staden och motståndsrörelsens aktioner blir allt fler.

För att återkomma till ensemblen formligen kryllar det av kända ansikten. Gert Fröbe spelar en tysk general medan Glenn Ford spelar en amerikansk dito; vidare spelar Simone Signoret en caféföreståndare,  Anthony Perkins en soldat och något säreget är Orson Welles som en svensk konsul. I den imposanta rollistan ingår även Jean-Paul Belmondo som kunde ses i en annan krigsfilm ur franskt perspektiv två år tidigare: Weekend at Dunkirk.

Trots sin esemble är Is Paris Burning? inte någon av de mer minnesvärda filmerna om det andra världskriget.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆