Primal Fear

Primal Fear filmrutaI Primal Fear introduceras vi först för Martin Vail, en advokat som nått toppen inom sitt yrke och drivs av pengarna, uppmärksamheten och makten som hans karriär medfört. Normalt sett tar han sig inte an fall där den pekuniära belöningen uteblir, fast han gör ett undantag då ett mordfall gör honom intresserad.

Mordfallet ifråga handlar om en ärkebiskop som mördats och en trolig misstänkt tas tillfånga med den mördares blod på sina kläder. Den misstänkte som spelas av Edvard Norton bedyrar sin oskuld inför försvarsadvokaten som trots att ingen annat gör det alltmer övertygas om att denne talar sanning.

Edvard Norton gör här sin filmdebut och den är utan tvekan anmärkningsvärd. Han spelar en karaktär som tycks lida av personlighetsklyvning och briljerar i rollen. Han är dessutom uppbackad med rakt igenom starkt skådespelarmaterial där några av namnen är Frances McDormand, Laura Linney och Richard Gere i rollen som redan nämnda advokat.

Filmen lyfts ytterligare av en välgjord och i hög grad gedigen story. Den kan delvis inordnas i kategorin rättegångsdrama, fast utspelas huvudsakligen utanför rättegångssalen och med effektivt berättande blir det både underhållande och substantiellt.

Primal Fear är regisserad av Gregory Hoblit, producerad av Gary Lucchesi och fick mängder av utmärkelser, bland annat från British Academy Film Awards, Chicago Film Critics Association och Golden Globe.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆