Skytten

Det högaktuella ämnet om hur fossila bränslen påverkar vår planet är huvudtemat i denna danska film, Skytten. Det är tid för val i Danmark och den vinnande regeringen gick till val med löftet om en mer miljövänlig utveckling där oljeutvinning i det starkt hotade Arktis inte skulle komma att tillåtas. När regeringen tillträder är löftena ett minne blott och ett oljeavtal där oljeriggar ska byggas i det Arktiska havet sluts med USA.

Julie är en duktig och skarp journalist som gör allt för att inte låta politikerna komma undan med detta fula spel. Samtidigt som Julie försöker sätta dit regeringen på ett tufft men ärligt sätt, inleder Rasmus, en sympatisk, högutbildad geofysiker, en egen kamp mot den nya regeringen med blodig utgång.

Rasmus utsätter inte bara politikerna för fara utan Julie blir även involverad i hans våldsamma aktioner mot den giriga regeringen.

Filmen har som sagt ett högaktuellt ämne, klimatfrågan. Jag känner även igen känslan av att vallöften som kommer från politiker innan val är helt fantastiska, men som på något magiskt sätt faller i glömska när de väl tillträder som landsledare. Att pengar går före jordens ömtåliga klimat är något som uppmärksammas i denna film, späckad med Danmarks skådespelarelit där bland annat Trine Dyrholm, Kim Bodnia och Nikolaj Lie Kaas ingår.

Filmens handling är lagom klurig och den höjer pulsen stundvis. Jag skulle påstå att det är en bra politisk thriller utspelad i Danmarks huvudstad Köpenhamn. Den är relevant för vår tid och den är tyvärr väldigt realistisk, både med avseende på skyttens agerande men även politikernas.

Hela filmen utspelar sig under fem dagar som kontinuerligt räknas ner. Under hela filmens gång iscensätts denna nedräkning av tiden i smältande is, vilket är otroligt effektfullt.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Kristina Bate Holmberg