The Shootist

The Shootist filmrutaThe Shootist (Den siste gunfightern, 1976) är regisserad av Don Siegel och manuset är skrivet av Miles Hood Swarthout och Scott Hale, vilka lyckas förvandla en ordinär westernhistoria till en extraordinär film.

J.B. Books har anlänt till El Paso för att träffa en läkare för ett utlåtande. Att filmens karaktärer utgör paralleller till verkligheten går att förstå då repliken ”Det är väl en femton år sen sist”, utväxlas mellan de båda, vilka spelas av John Wayne och James Stewart. Det var för nära femton år sedan de spelade tillsammans i Fords The Man Who Shot Liberty Valance (Mannen som sköt Liberty Valance, 1962).

En annan mer tragisk parallell är att Books får beskedet att han är dödssjuk i cancer som var samma besked John Wayne för en tid sedan fått av en riktig läkare. The Shootist blev hans sista stora filmroll och han skulle avlida på grund av sin sjukdom tre år senare.

The Shootist har för övrigt många referenser till tidigare westernfilmer och särskilt sådana från Waynes karriär.

I rollerna ser vi bland annat också Lauren Bacall som tidigare hade spelat mot Wayne i Blood Alley (Det blodiga sundet, 1955). Hon spelar änkan Bond Rogers som hyr ut ett rum till Books och de blir förtrogna vänner.

Handlingen är begränsad till Books förehavande i staden och det finns inga äventyr han rider ut mot. Däremot uppstår en dramatik på grund av hans rykte som legendarisk revolverman och precis som i The Gunfighter (1959) där Gregory Peck spelade en man med liknande historia finns det män som vill skriva in sig i historien genom att utmana och besegra legenden.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg