The Big Country

The Big Country filmrutaGregory Pecks karaktär James McKay anländer till en ort i västra delen av USA. Han har fina manér från den östra delen av landet, vilken hunnit bli mer civiliserad och hans fina manér kontrasteras mot de råbarkade männen i väst.

James har rest dit för att träffa Patricia (Carroll Baker) som det är tänkt att han ska gifta sig med. Han blir dock varse att Patricia är influerad av sin far, Henry Terrill, som styr ranchen där hon bor med hård hand. Hon vill dessutom att James ska visa sitt manliga mod för henne medan han i stället väljer en fredlig lösning vare sig det är den rivaliserande familjen Hennasay’s eller förmannen på ranchen (spelad av Charlton Heston) som utmanar honom.

James fredliga, men ändå resoluta modus operandi kontra den rådande vilda metoden som praktiseras på plats utgör berättelsens dualism. Den fejd som pågår mellan Terrill och Hennasay’s tycks ha existerat i evigheter, men James ser möjligheter till en fredlig lösning.

Det går att invända att Pecks karaktär är väl rättrådig och utan tillstymmelse till att ha några dåliga sidor. Likaså kan det tyckas naivt att hans fredliga lösningar slår väl ut. Men Pecks karaktär bör också ses som en symbol för en idé där ära inte behöver säkras genom direkta kraftmätningar utan att rättvisa kan skipas om egennytta och agg sätts åt sidan.

The Big Country finns i en restaurerad kopia där fotografiet ofta är magnifikt, särskilt i bilder av ofantliga vidder som en gång låg ödsliga i den amerikanska västern.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg