Turist

Turist filmrutaMed Turist (Force Majeure) fortsatte Ruben Östlund att göra originella filmer. Denna gång handlar det om en familj som åker till alperna på skidsemester. Under en av de första dagarna uppstår en dramatisk händelse där familjen hamnar i närheten av en framåtstörtande lavin. De får alla panik, men värst tycks mannen i familjen drabbas som rusar från platsen och överger de andra.

Händelsen påverkar relationen mellan paret Ebba (Lisa Loven Kongsli) och Tomas (Johannes Bah Kuhnke). En till synes oöverkomlig barriär uppstår mellan dem och de har båda svårt att förhålla sig till Tomas agerade vid situationen.

Om man vill kan man också göra tolkningen att skörheten i en relation avspeglas i filmens miljö. Den anläggning de befinner sig på ligger på en bergsluttning och ser ynklig ut bland de vita topparna som reser sig högt ovanför; därtill finns enorma snömassor som kan förvandlas i laviner större än hus och deras förflyttningar hänger ibland på att konstruktioner som drar liftarna fungerar.

Ruben Östlund är en mästare i att skapa laddade situationer av händelser i vardagen och gör hela filmer av sådant som normalt sett inte brukar få speltid alls. Turist är inget undantag och att både huvud- och birollsinnehavarna presterar på hög nivå gör att det fungerar. Filmen har också mottagit flera priser, bland annat under filmfestivalen i Cannes och Guldbaggegalan.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg