The Big Lebowski

The Big Lebowski filmrutaThe Big Lebowski från 1998 har blivit en kultfilm och tillhör definitivt en av de bästa filmerna av bröderna Coen.

Handlingen involverar en trio som ägnar sig åt bowling och framför allt Jeffrey Lebowski, som föredrar kallas ”The Dude” och spelas med framgång av Jeff Bridges (Joel och Ethan Coen skulle använda sig av Bridges på nytt i True Grit). ”The Dude” kör med en tillbakalutad livsstil där marijuana och drinken White Russian utgör viktiga beståndsdelar. Han råkar dock hamna i en riktig härva på grund av en namne. Den andre Jeffrey Lebowski är en mycket förmögen man, fast med en än mer slösaktig fru. ”The Dude” som först kontaktar sin namne för att få skadestånd på grund av en stulen matta slutar snart som den andres kurir i en kidnappningsaffär.

Det är märkbart att Bröderna Coen studerat en ansenlig mängd film noir samt en och annan musikal. Det är ingredienser från dessa genrer som rörs ihop med parodiska inslag i The Big Lebowski och låter den stå ut från mängden.

Dialogen och samspelet mellan Jeff Bridges, John Goodman och Steve Buscemi är många gånger lysande. I synnerhet John Goodmans biroll som den temperamentsfulle Walter är en av filmens vassaste kryddor och största anledningar till skratt.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg