The Last Frontier

The Last Frontier filmrutaStrider mellan amerikanska militären och indianer är legio i westernfilmer, men även om The Last Frontier från 1955 skildrar sådana är den konflikt som framträder starkast den mellan det vilda och det civiliserade.

Jed Cooper som tar värvning som scout för armén representerar det vilda, det otämjda och hans ifrågasättande av de seder och värdegrunder som tagits an av civilisationen får en genklang i filmen. Manuset av Philyp Yordan och Russell S. Hughes baserat på en roman av Richard Emery gör mer än att bara måla upp de schablonmässiga skiljelinjerna som brukar dras då det vilda och civilisationen ska kontrasteras. Gestaltningen gör kontrasten emellanåt tankeväckande genom intressanta perspektiv utifrån på hur det som representerar en civilisation fungerar.

Victor Matures rollgestaltning ingjuter också en förhöjning av det autentiska i Jeds egenart. Robert Prestons karaktär i form av översten Robert Preston är kanske något överdrivet stridsglad och typiskt i sammanhanget, men nu är det å andra sidan hans agerande som driver utvecklingen framåt.

The Last Frontier är inte av en de westernfilmer regisserade av Anthony Mann som blivit mest ihågkomna. Huvudrollsinnehavaren Victor Matures är heller inte samma stjärna som James Stewart – som spelade huvudrollen i många av Manns övriga filmer – men i denna film hade James Stewart varit helt fel val som Jed.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆