The Searchers

The Searchers filmrutaThe Searchers (den svenska titeln lyder Förföljaren, men borde bättre hetat Förföljarna) intar en central position inom western-genren. John Ford framhålls ofta som genrens största regissör och detta är enligt många hans bästa film.

Den har en speltid på nära två timmar, vilket är ganska mycket för en western och ger den ett episkt anslag som förstärks av den långa tid som också utspelas i filmen. Sedan är inte inlednings- och avslutningsscenerna som ramar in hela handlingen att förglömma.

Filmens första scen öppnar liksom en dörr mot den värld vi ska förflyttas in i. Som i tid är under andra halvan av 1800-talet och som i rum utgörs till stor del av Monumental Valley – det unika ökenlandskapet med skarpa bergformationer i Amerika.

Vad som driver handlingen är det hämndmotiv som uppstår efter commanche-indianer mördat delar av en familj och rövat bort två unga flickor.

I huvudrollen finner vi John Wayne och vid hans sida – nästan lika hungrig efter hämnd – finns Jeffrey Hunter. Näst mest känd i rollistan är annars Natalie Wood.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆

The Searchers är med på Topplista över bästa western filmer.