The Two Mrs. Carrolls

The Two Mrs. Carrolls filmrutaThe Two Mrs. Carrolls (En mans brott lyder den svenska titeln) från 1947 i regi av Peter Godfrey har mycket av Alfred Hitchcock över sig. Det ingår sinnesförvirring och det ingår stigande spänning som får sin upplösning först i de allra sista scenerna.

Om Hitchcock varit filmens skapare hade han förmodligen dock inte tillåtit den ena av huvudpersonerna uppträda så dumt. Sally som spelas av Barbara Stanwyck har fått precis alla indikationer och några därtill att hennes man vill bringa henne om livet, men hon väljer ändå att inte lämna huset de bor i. Hade hon lämnat huset hade spänningen dock inte skruvats upp ännu ett snäpp, vilket förstås saboterat det hela. Men problemet är att filmen avslöjar sin vilja: det blir för uppenbart att ett gastkramande slut ska konstrueras.

Den som vill bringa Sally om livet är hennes man Geoffrey som spelas av Humphrey Bogart och som lyckas rätt väl med att spela sinnesrubbad. Geoffrey är en konstnär som nyligen blivit änka och har blivit förälskad på nytt. Men så dyker en tredje kvinna upp och Geoffrey börjar utarbeta en morbid plan.

The Two Mrs. Carrolls är definitivt välgjord, men den har – åtminstone för många nutida tittare – alldeles för förutsägbara inslag.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆