Thieves Like Us

Thieves Like Us filmrutaRobert Altmans Thieves Like Us (svenska titeln lyder Somliga är tjuvar) från 1974 är baserad på samma roman som filmen They Live by Night från 1949. Filmerna har flera klara paralleller därmed, men också flera skiljelinjer.

Även om Robert Altman gjorde filmer som The Player och Short cuts på 1990-talet var det på 1970-talet han levererade de flesta av sina bästa verk. När Thivies Like Us visades hade han bland annat gjort McCabe & Mrs. Miller och The Long Goodbye och skulle sedan fortsätta med filmer som California Split och mästerverket Nashville.

Shelley Duvall som Robert Altman ofta anlitade har här en framträdande roll då hennes karaktär Keechie förälskar sig i bankrånaren Bowie (Keith Carradine). I They Live by Night är karaktären Bowie näst intill ett offer för omständigheterna, men i Thieves Like Us är han inte lika fullständigt godhjärtad även om hans kumpaner är de större skurkarna.

Thieves Like Us är kanske inte en av Altmans allra bästa filmer, men är ändå ett filmtips då bland annat samspelet mellan skådespelarna som ofta då regissören var inblandad är strålande.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆