Two Mules for Sister Sara

Two Mules for Sister Sara filmrutaUnder 1860-talet invaderade franska trupper Mexico och Ferdinand Maximilian utsågs som ledare för landet. De mexikanska militärtrupperna tillsammans med gerillarörelser bekämpade fransmännens styre och detta bildar en bakgrund för filmen Two Mules for Sister Sara från 1970 med svensk titel Sierra Torrida.

Filmens egentliga handling utspelas dock mellan Hogan (Clint Eastwood) och nunnan Sara (Shirley MacLaine). Hogan räddar Sara från ett våldtäktsförsök av fyra män och sedan visar det sig att de har gemensamma intressen – båda har olika skäl att hjälpa den mexikanska motståndsrörelsen mot fransmännen – vilket gör att de kommer färdas åt samma håll.

Storyn är inte ständigt engagerande, men som vanligt bjuder regissören Don Siegel på ett välgjort hantverk. Two Mules for Sister Sara har också i Hogan och Sara det på film många gånger skildrade omaka filmparet som grälar om det mesta, men vars samarbete ändå visar sig framgångsrikt. Därur blandas också in komiska ingredienser, vilka samspelar med en i övrigt ganska rå film. Two Mules for Sister Sara är inte den barntillåtna typen av western där hjälten prickskjuter en revolver ur bovens hand – Hogan skjuter dem i ryggen om det är nödvändigt.

I övrigt känns Clint Eastwoods typiska western-karaktär igen som ensamvargen med goda överlevnadsinstinkter. Det framkommer också att Hogan är drinkare, gambler och uttalad motståndare till familjeliv för att ytterligare kontrastera mot hans nunna till följeslagare. Ett motsatsförhållande som dock kommer få en oväntad vändning.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆