Ulzana’s Raid

Ulzana's RaidUlzana’s Raid (1972) är en western av Robert Aldrich med Burt Lancaster i huvudrollen. Lancaster spelar en scout som hjälper armén i jakt på en grupp apacheindianer som lämnat sitt reservat och besinningslöst börjat mörda bosättare.

I särskilt tidiga westernfilmer fanns ofta stereotypiska beskrivningar av indianer som illasinnade vildar. Många westernfilmer skulle senare göras där deras roll som bortdrivna urinvånare av de vita som kommit till kontinenten efter dem i stället betonades.

I Ulzana’s Raid är indianerna, vilka förvisso är få, framställda i negativ dager som mordlystna och som dessutom bestialiskt plågar sina offer genom låta deras död föregås av lemlästning.

Filmen är dock inte ensidig och låter flera moraliska teman mötas ute i vildmarken där en utsänd militärstyrka jagar apacheindianerna. Apacheindianernas mordinstinkt reduceras inte till ren ondska eller barbari utan förklaras genom deras föreställningar av att den som dödar en annan får dennes kraft.

Det är också en film som eftersträvar att verklighetstroget skildra en jakt där förföljarna måste vidta en mängds försiktighetsåtgärder vid närmandet och där de förföljda genom knipsluga medel försöker vända oddsen till sin fördel.

En kuriös omständighet är att Burt Lancaster något anmärkningsvärt själv spelade apacheindian i en tidigare film av Aldrich från 1954.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆