Jeremiah Johnson

Jeremiah Johnson filmrutaKaraktären Jeremiah Johnson som spelas av en skäggig Robert Redford är löst baserad på en historisk person som levde i vildmarken och ska ha dödat hundratals kråkindianer (på engelska: crow).

Filmen gjordes under 1970-talet, en tid då westernfilmen var på utdöende och de filmmakare som befattade sig med den försökte ofta införa nya element. Jeremiah Johnson från 1972 har bland annat en för genren något osedvanlig berättarröst samt ett likaså osedvanligt soundtrack av Tim McIntire och John Rubenstein. Filmen är inspelad i Utah och landskapen som syns emellanåt är från många olika platser och är något av filmens främsta behållning.

Det sistnämnda låter ana att filmen som sådan inte kommer ges alltför höga betyg. Jeremiah Johnson är faktiskt en film med klara kvaliteter, men den har i vissa avseenden en del i övrigt att önska. Huvudkaraktärens beteende är till exempel ibland mindre logiskt och utgör ett av manusets svagheter.

Filmens regissör Sydney Pollack är idag knappast känd som en westernregisör, men hade några år före Jeremiah Johnson även regisserat The Scalphunters med Burt Lancaster i huvudrollen.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆