4 månader, 3 veckor och 2 dagar

4 månader, 3 veckor och 2 dagar  filmrutaDet har under de senaste åren pratats om en ny rumänsk filmvåg där filmer som 12:08 öster om Bukarest (A fost sau n-a fost?, 2006), 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, 2007) och Bortom bergen (După dealuri, 2012) tillhör de mest hyllade.

4 månader, 3 veckor och 2 dagar och Bortom Bergen är båda i regi av Cristian Mungiu. Denna recension gäller 4 månader, 3 veckor och 2 dagar som prisades tvåfaldigt i filmfestivalen i Cannes. Det hela är en ganska obehaglig historia med en abort i centrum. I Rumänien där filmen utspelas är abort förbjudet och Gabriela (Laura Vasiliu) och hennes väninna Otilia (Anamaria Marinca) har hyrt ett hotellrum för att få det utfört obemärkt. Det visar sig dock att mannen som de sökt upp för att utföra aborten vill ha sex i utbyte. Rådvilla och med få alternativ då graviditeten redan fortgått den tid som filmens titel upplyser om accepterar dem hans villkor.

4 månader, 3 veckor och 2 dagar är en film där tagningarna är utdragna och kamerans rörelser begränsade; i stället för att klippas ner till vad som räcker för att berätta skeendet pågår dem ofta utan förkortningar. Det resulterar i scener som verkligen kräver publikens tålamod och för den tålmodige väntar en förstärkt närvaro. Följaktligen blir det en film med relativt få scener där fokus ligger på detaljerna.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg