Komedi

Bästa komedi filmer

20. Election (1999)
Reese Witherspoon är den överambitiösa eleven Tracy Flick som läraren Jim McAllister (Matthew Broderick) drabbas av en svårtuthärdlig hatkärlek inför. En svart komedi med satirisk udd som kretsar kring ett skolval.

19. Idiocracy (2006)
Året är 2505 och den mänskliga evolutionen har inte bara stagnerat utan drabbats av totalt förfall. Den genomsnittliga IQ-nivån har störtdykt och det märks på arkitekturen i städerna, på de ofantliga sopbergen som kringgärdar dem och inte minst på människorna själva.

18. Rushmore (1998)
Första samarbetet mellan regissören Wes Anderson och skådespelaren Bill Murray blev en stor hit. Jason Schwartzman är perfekt i rollen som excentrisk student och Murray briljerar med lakonisk humor i birollen genom denna egensinniga dramakomedi.

17. Play It Again, Sam (1972)
En tidig komedi av och med Woody Allen. Allen spelar en nervsvag och sexuellt frustrerad ungkarl som nyligen blivit lämnad av sin fru. Han identifierar sig med Humphrey Bogart och med denne som förebild försöker han göra ett bra avtryck på de kvinnor han dejtar.

16. Man on the Moon (1999)
Jim Carrey gör ett fantastiskt porträtt av den excentriske komikern Andy Kaufman. Kaufman är en underbetald ståuppkomiker som gör succé och blir delaktig i en TV-serie. Vid sidan av detta tänjer han samtidigt gränserna med vad som får kallas skämt. En mix av biopic och komedi.

15. Whisky Galore! (Massor av Whisky, 1977)
På en liten ö utanför Storbritannien sinar whiskyförråden helt som en effekt av andra världskrigets tilltagna ransonering. När ett fartyg fullastat med Whisky går på grund utanför ön är det inte konstigt att stämningen på ön blir orolig och hemlighetsfulla ting börjar pågå i kulisserna.

14. Fest i byn (Jour de fête, 1948)
Jacues Tatis kanske bästa komedi har den cyklande brevbäraren Roger i huvudrollen. Som vanligt använder Tati den moderniserande världens framsteg som ett tema och Roger försöker inspirerad av en film effektivisera sin postrunda.

13. Mr. Smith Goes to Washington (1939)
Den naiva Jefferson Smith tar plats i den amerikanska senaten. I stället för att visa anlag i politisk slughet tar han med sig sin egen världsbild. Hans politiska motståndare gör allt de kan för att korrumpera honom.

12. I huvudet på John Malkovich (1999)
En komedi med en rad smarta grepp där huvudrollerna spelas av John Cuzak, Cameron Diaz samt John Malkovich som sig själv. En ingång i den fysiska världen till John Malkovich huvud och därmed hans tankevärld upptäcks – och används flitigt.

11. Animal Crackers (Muntra musikanter, 1930)
Groucho, Chico och Harpo och även Zeppo Marx i en kaotisk film där skämten duggar tätt. När en värdefull tavla blir stulen bestämmer sig bröderna för att bistå med sin hjälp, men i sina vanor trogna blir dem så klart också till en del förtret.

10. The Gold Rush (Guldfeber, 1925)
Mästerlig stumfilm med Charlie Chaplin som sökande efter guld i Klondike. Här finns bland annat de berömda scenerna när Chaplin äter upp sin sko och när han låter sin gaffel och kniv dansa med varandra.

9. Adam’s Rib (1949)
Spencer Tracy och Katharine Hepburn gör upp på genusladdat slagfält. Åklagaren Adam företräder en man vars kvinna försökt mörda honom. Men det visar sig också att Adams egen fästmö tar sig an uppdraget som kvinnans advokat.

8. The General (1926)
Buster Keaton är en lokförare som blandar sig i det amerikanska inbördeskriget. Med halsbrytande stunttrick och poetiska ögonblick har Keaton intagit en speciell position i filmhistorien. Detta anses av många som hans bästa film.

 7. The Philadelphia Story (En skön historia, 1940)
Cary Grant, Katharine Hepburn och James Stewart skapar härlig friktion i en av tidernas mest hyllade komedier. Tracy Lord (Hepburn) ska gifta sig och exmaken (Grant) är inbjuden och likaså en journalist (Stewart) som ska göra ett reportage. Det är upplagt för förvecklingar.

6. Annie Hall (1977)
Radarparet Woody Allen och Diane Keaton är två neurotiker i denna sorglustiga komedi där träffsäkra repliker haglar. Kärleksproblem och intellektuella tankegångar perfekt inflätade i Allens definitiva genombrottsfilm.

5. Kind Hearts and Coronets (1949)
Louis Mazzini studerar sin släkts stamtavla och inser att han har chansen att överta titeln som hertig. Men då måste en del personer råka avlida först. En sinnrikt uppbyggd historia som tar oväntade vändningar.

4. Some Like It Hot (I hetaste laget, 1959)
En av de största klassikerna inom komedifilmen någonsin. Tony Curtis och Jack Lemmon klär ut sig till kvinnor när de gömmer sig från maffian och hamnar i samma damorkester som den betagande Sugar Kane Kowalczyk, spelad av Marilyn Monroe.

3. Duck Soup (1933)
Kanske den bästa av filmerna med Bröderna Marx. Här finns den berömda hattscenen och likaså spegelscenen där Groucho utmanar Harpo om sin egen spegelbild och Harpo är näst intill oslagbar som hans like.

2. The Apartment (1960)
En i minsta detalj briljant utförd komedi. C.C. Baxter ställer sin ungkarlslya till förfogande åt cheferna på sitt företag och stiger i graderna. Det blir under sådana omständigheter svårt att få till en romans med chefens vänsterprassel.

1. Modern Times (1936)
Charlie Chaplins kanske mest fullödiga filmskapelse. Här blir Chaplin bokstavligt talat en del av den industrialistiska utvecklingen. Den komiska tajmingen och tidlösa skildringen av fattigmanslivet ger den en förstaplats på denna lista över bästa komedi filmer.

Modern Times filmruta

Komedi som genre

Det allra första komediinslaget i filmens historia är Bevattnaren bevattnas (L’Arroseur Arrossé, 1895) där en trädgårdsmästare faller offer för en pojkes practical joke.

I början dominerade så kallade slapsticks komedigenren. Eftersom filmerna var utan tal, fick det skrattframkallande ske genom fysiska händelser. Några som verkade inom genren var Stan Laurel och Oliver Hardy som Helan och Halvan. Tårtbakelser i ansiktet var specialiteten.

Mer sofistikerade och ibland med poetiska undertoner var Buster Keatons och Charlie Chaplins filmer.

När ljudfilmen kom var Bröderna Marx framgångsrika med att kombinera slapstick med en komisk dialog. Den stora trenden på 1930- och 40-talet var annars screwball-komedier. En typisk screwball kan liknas med en sofistikerad fars där en kärlekshistoria driver intrigen framåt.

Med åren har komedin funnits i många utstyrslar: man brukar till exempel prata om svart komedi, parodi och actionkomedi. Ibland utgörs de komiska effekterna av en kvick dialog som i flera av Woody Allens filmer. Andra komedier har desto mer grovkorniga skämt som American Pie och dess uppföljare.

En annan populär undergenre där du finner ytterligare filmtips är den romantiska komedin. Bra exempel är När Harry mötte Sally och Fyra bröllop och en begravning.

Lämna en kommentar