Western

Bästa Western filmer

20. Red River (1948)
Ett av Howard Hawks främsta bidrag till genren. John Wayne och Montgomery Clift spelar far och adopterad son som driver boskap mot Missouri. Men sonen vänder sig mot den tyranniske Thomas Dunson och en bitter tvekamp tar sin början.

19. The Magnificent Seven (7 vågade livet, 1960)
Steve McQueen i actionfylld western där sju revolvermän med olika bakgrund sammanstrålar för att skydda en liten mexikansk by mot en banditliga. En underhållande och mycket välgjord film av John Sturges.

18. Monte Walsh (1970)
Ett verk som står ut från sin genre och förmedlar något av en svanesång för cowboys, rancher och salooner. Filmfoto av högsta klass levererat av William A. Fraker i sitt första försök som regissör.

17. Rio Bravo (1959)
John Wayne, Dean Martin och Ricky Nelson bildar en minnesvärd trio som håller vakt över en fängslad när dennes banditgäng rider in i staden. Lite gammaldags, men charmig, underhållande och stilbildande.

16. Stagecoach (Diligensen, 1939)
En av de stora klassikerna inom westerngenren och John Fords genombrott som stor regissör. Ringar in mycket av westernfilmens essens med det ödsliga Monument Valley som fond och mänsklig dramatik med moral och våld i centrum.

15. Mannen med oxpiskan (High Plains Drifter, 1973)
En av de bästa westernfilmerna med Clint Eastwood och där han själv dessutom står för regin. En främling dyker upp i en stad där invånarna snart väntar ett ovälkommet besök. Främlingen går med på att agera skyddsvakt, men han fordrar ett högt pris.

14. The Naked Spur (1953)
En imponerande konstruerad handling där en efterlyst mördare tillfångatas och ska transporteras till Kansas och den där väntande galgen. Den bästa av westernfilmerna som utvanns ur samarbetet med regissören Anthony Mann och James Stewart.

13. Pat Garrett & Billy the Kid (1973)
Kris Kristofferson som Billy the Kid i stiliserad westernfilm där Bob Dylans soundtrack och våldsamma skottväxlingar blandas till en unik film i genren. Kanske den bästa filmatiseringen av historien om den efterlyste Billy the Kid och hans antagonist Pat Garrett.

12. Once Upon a Time in the West (1968)
En våldsam och estetisk western från Sergio Leone. En ny järnvägslinje ska dras och nya tillfällen till att bli förmögen uppdagas. Det är en dammig håla i Utah som expanderar och härifrån berättas en historia om girighet, trånad och svek.

11. My Darling Clementine (1946)
En av de bästa skildringarna av den legendariska trion Wyatt Earp, Doc Holliday och bröderna Clanton. Väl utbyggda karaktärer i form av Henry Fonda som Wyatt Earp och Victor Mature som Doc Holliday.

10. De skoningslösa (Unforgiven, 1992)
Revisionistisk western av bästa slag med Clint Eastwood som Bill Munny, en före detta revolverman men numera åldrad och ångersam. Fast då en prostituerad misshandlas brutalt och hans före detta partner behöver hjälp rider han ut på en sista blodig räd.

9. Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Snyggt gestaltad western med parhästarna Paul Newman och Robert Redford som Butch Cassidy respektive Sundance Kid. Efter en mängd utförda bankrån förföljs dem av ett ihärdigt uppbåd och de drivs till slut mot Sydamerika. Klassiskt soundtrack, klassiskt slut.

8. The Gunfighter (1950)
Gregory Peck spelar den fruktade revolvermannen Jimmy Ringo som återvänder till en stad för att återse en viss kvinna. Han försöker lämna det våldsamma och hårda livet, men filmen visar hur svårt det är att bli lämnad ifred med ett sådant rykte och vilken hjärtlös roll ödet spelar.

7. De red efter guld (Ride the High Country, 1962)
Steve Judd är en före detta sheriff som blir hyrd för att transportera guld genom ett farligt territorium. Till hjälp har han sin gamle partner och den yngre Heck. Han kommer dock bli varse vad guldhägring kan göra med människor.

6. Shane (Mannen från vidderna, 1953)
En ikonisk western där alla bitarna faller på plats. Shane är mannen från vidderna som får arbete hos några nybyggare, vilka terroriseras av en ranchägare. Ett tema skildrat om och om igen, men här framställs det på ett oförglömligt sätt.

5. The Wild Bunch (Det vilda gänget, 1969)
Sam Peckinpah förde in en ny råhet i westernfilmen och denna episka historia utgör hans mästerverk. Det vilda gänget bjuder på en ny slags våldsestetik och en bild över några desperata människors rotlöshet.

4. The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
John Fords sista stora western med John Wayne är symbolladdad och en av de mest nyanserade westernfilmerna som gjorts. En senator anländer till Shinbone för att närvara i begravningen av Tom Doniphon. Frågan är varför en sådan anspråkslös mans begravning lockar en senator från Washington.

3. The gode, den onde, den fule (Il buono, il brutto, il cattivo, 1966)
Sergio Leones mästerverk med Clint Eastwood som Blondie, en prisjägare med speciella metoder. Tillsammans bildar han och den nedrige Tuco ett fördrag i jakten på en guldskatt där ingen litar på den andre och där övertaget flera gånger skiftar.

2. High Noon (Sheriffen, 1952)
Den nygifte sheriffen som är på väg att lämna staden med sin fästmö tvingas av pliktskyldighet att hjälpa sin stad ytterligare en gång när ett hot dyker upp, fast det visar sig att han inte får något stöd bland stadsborna. Omdiskuterad film som står ut på många sätt.

1. The Searchers (Förföljaren, 1956)
Monumental i sin bildkomposition, komplexitet och skildring av en farofylld, svunnen värld. John Wayne kommer in och går ut ur bilden i filmens inledning respektive final, vilket resulterade i två av filmhistoriens mest klassiska sekvenser. Nummer ett på denna lista över bästa westernfilmer.

Western filmruta

Western som genre

Westernfilmerna hade sin fiktiva miljö på den Nordamerikanska kontinenten, även om själva inspelningsplatsen ibland kunde vara annorstädes. De första filmerna som formade genren gjordes på 1920-talet och genren var en av de populäraste under flera decennier.

Den kanske namnkunnigaste regissören inom western är John Ford. Han var en stor skildrare av det tidiga Amerika under 1800-talets andra hälft. I hans filmer återsågs ofta John Wayne som förkroppsligade den naturliga, barska västern där det civiliserade samhället ännu inte fått fotfäste. Något som småningom blev en rest av en svunnen tid, detta symboliskt framlagt i The Man Who Shot Liberty Valance (1962).

Historiska personligheter som Wyatt Earp och Billy the Kid bland flera har frekvent dykt upp i westerns. Indianer framställdes ofta i en stereotyp ofördelaktig dager.

Typiskt för genren i övrigt är salooner med kortspel och whiskey, revolverdueller i laglösa städer och konflikter där mäktiga ranchägare är inblandade.

Genren hade en kraftig nedgång under andra halvan av 1900-talet, men återkom starkt på 1990-talet och då ofta i form av revisionistiska westerns med en nyanserad bild av vilda västern och dess epok – bland annat i Clint Eastwoods De skoningslösa (1992).