Bästa krigsfilmer
20. Coming Home (Hemkomsten, 1978)
Sally (Jane Fonda) söker en identitet bortom att vara hemmafru och anmäler sig som frivillig på ett sjukhus för veteraner. Här finns Luke (Jon Voight) som blivit rullstolsbunden på grund av kriget. Melodramatiska inslag men ändå ett starkt drama med politisk udd.
19. Schindler’s List (1993)
Steven Spielbergs beundrade historia om förintelsen. I huvudrollen skildras Oskar Schindler som befinner sig på osäker mark – han har en hög position i det tyska samhället, men blir alltmer påverkad av de nazistiska illdåden.
18. M*A*S*H (1970)
En frisk komedi som driver med kriget och överheten. Regisserat av Robert Altman i typiskt manér och med Donald Sutherland som gör en av sina bästa roller. Det subversiva originalet bearbetades sedan till en mer lättsmält TV-serie.
17. King & Country (1964)
Ett krigsdrama av Joseph Losey baserat på en pjäs där Dirk Bogarde har huvudrollen. Efter en soldat tillfångatagits, misstänkt för desertering får kaptenen Hargreaves (Bogarde) axla rollen som dennes advokat.
16. The Deer Hunter (1978)
En kraftfull och ibland obehaglig skildring av Vietnamkriget. Men episoderna från kriget är bara en del av en större historia som skildrar ett par vänners liv före, under samt efter deras erfarenheter av kriget. En film med många imponerande skådespelarinsatser.
15. Pansarkryssaren Potemkin (1925)
Sergej Eisensteins klassiska mästerverk berättar historien om ett myteri som uppstår på Pansarkryssaren Potemkin. Filmens visar upp regissörens berömda montageteknik och innehåller den klassiska scenen med barnvagnen som rusar nerför den långa trappan.
14. Plutonen (Platoon, 1986)
Denna ikonografiska krigsfilm har verkligen lyckas förmedla bilden av Vietnamkriget för många med sina laddade skildringar av dess fasor och porträtten av unga amerikanska soldater. Oliver Stone utgår från sina egna erfarenheter med hjälp av Charlie Sheens karaktär Chris Taylor.
13. Slaget om Alger (La battaglia di Algeri, 1965)
Spännande och realistisk film om hur en Algerisk upprorsrörelse sätter sig upp mot det franska styret på 1950-talet. Filmen väjer inte för att visa upp både revolutionärernas kallblodiga terrormetoder och den franska statens hänsynslösa vedergällning.
12. Undergången – Hitler och tredje rikets fall (Der Untergang, 2005)
Filmen tar oss med till bunkern där Adolf Hitler och hans inre krets gömde sig under andra världskrigets sista dagar. Vi får uppleva den totala undergången där kapitulation aldrig är ett alternativ hos führern, mästerligt spelad av Bruno Ganz.
11. Paths of Glory (1957)
Pacifistisk krigsfilm som utspelar sig i skyttegravarna under första världskriget. Hög närvarokänsla när kanonelden gör kratrar i marken och samtidigt blottläggande krigets meningslösa tribut. Stanley Kubrik framför kameran och Kirk Douglas som en av karaktärerna framför.
10. En dödsdömd har rymt (Un condamné à mort s’est échappé, 1956)
Detta är en långsam film, men det tar också tid att planera och utföra en flykt från ett hårdbevakat krigsfängelse för politiska aktivister. En film som minutiöst håller fast vid varje skeende och lämnar inte minst därför starka intryck efter sig.
9. The General (1926)
Tempofyllt när lokföraren Johnny Gray i form av Buster Keaton drar ut i krig. Minnesvärda scener när Keaton oförhappandes blir sittande på ånglokets koppelstång och när han hamnar med huvudet i kanonen.
8. The Great Escape (1963)
Tät spänning i underhållande krigsäventyr från första till sista scen. Filmen är baserad på verkliga händelser och måste inräknas bland de allra bästa i undergenren ”soldater som flyr från ett fångläger”.
7. Das Boot (1981)
Monumental skildring av livet under havsytan. Det suveräna med denna film är att den är gjord ur ett tyskt perspektiv under andra världskriget där krigsmaktens egna män tvingas kämpa både med fienden och med förståelsen av det egna landets ideologi.
6. Den stora illusionen (La grande illusion, 1937)
Jean Gabin och Erich von Stroheim möts som fransk fånge och tysk kapten under första världskriget. På ytan ett äventyrligt drama som skildrar en rad flyktförsök av krigsfångar, men detta är också en komplex antikrigsfilm.
5. All Quiet on the Western Front (På västfronten intet nytt, 1930)
Baserad på romanen av Erich Maria Remarque och skildrar tyska unga män som tränas inför kriget där de sedan förlorar sina framtidshopp, sina känslor och inte sällan sina liv. Gripande episkt krigsdrama som ännu inte åldrats.
4. Lawrence av Arabien (1962)
David Lean lyckas med den svåra bedriften att göra film av T.E. Lawrences Vishetens sju pelare. Peter O’Toole är magnifik som Lawrence och lyckas införliva all dennes existentialistiska tankegångar och spirande högmod i sin rolltolkning.
3. The Bridge Over River Kwai (1957)
Helaftonsfilm där brittiska tillfångatagna soldater på japansk mark sätts i arbete med en järnvägsbro. Ett drama fyllt av överraskningar och krigsmetaforik där engelsk soldatanda ställs mot den krävande och arrogante befälhavaren Saito.
2. Ran (1985)
Mästerligt epos från det medeltida japan där ett maktspel utspelar sig mellan en fader och hans tre söner. Akira Kurosawa visar upp ett artistiskt handlag i en film som triumferar visuellt och uppvisar en historia som fängslar och berör på flera nivåer.
1. Apocalypse Now (1979)
Den märkligaste och förmodligen allra bästa av Vietnamkrigets filmatiseringar. En odyssé längs floden mot mörkrets hjärta – lika fasansfullt som väl berättat. Musik från The Doors blandas med Wagner i en brännmärkning av krig. Nummer ett på denna lista över bästa krigsfilmer.
Krigsfilm som genre
Krigsfilmen som genre formades vid tiden för första världskriget. Ofta var det filmer som tog ställning mot kriget eller tog sympati för ena sidan, i den senare kategorin fanns D.W. Griffiths Hearts of the World (1918).
Det har även gjorts filmer från motståndarsidans perspektiv som blivit populära i Västeuropa och USA. All Quiet on the Western Front (1930) är förvisso en amerikansk film, men utspelar sig i Tyskland. Ett annat exempel är Wolfgang Petersens Das Boot (1981) om en ubåt med tysk besättning under andra världskriget.
Krigsfilmer utmärks ofta av växlingar mellan scener där konfrontationer sker med stor vapenkraft och beskrivningar av vardagen i en krigszon. Oliver Stones Plutonen är en arketypisk krigsfilm av det slaget.
Miljön kan också vara förlagd en bit i från krigets epicentrum, men där krigets faktum bidrar till omständigheterna. Flertalet filmer har spelats in med ett fångläger som skådeplats, exempel att nämna är Den stora illusionen (1937) och The Great Escape (1963).
Ett annat tema är den hemvändande soldaten och problematiken med återanpassning i ett normalt samhälle, något som skildras på olika sätt i Coming Home (1978) och Born on the Fourth of July (1989). Krigsfilmer förknippas ofta med starka soundtracks som gör sig bra i högtalarna även utanför filmen, vill du läsa vidare i det ämnet finns en dedikerad blogg vid namn Filmmusik.nu.