Action

Bästa action filmer

20. Dirty Harry (1971)
Den första och bästa i serien med Clint Eastwood som den hårda snuten och machotypen Callahan. En seriemördare härjar i San Francisco och för att skona sitt nästa offer utkrävs en lösensumma. Callahan tilldelas det obekväma uppdraget som kurir.

19. The Hunt for Red October (1990)
Jack Ryan anställd på CIA får ett oroväckande pm om en rysk atomubåt på väg mot den amerikanska östkusten. Frågan är om det är en krigshandling eller en persons utbrytningsförsök från den ryska regimen. Tät spänning med Sean Connery som den oberäknelige ryska ubåtskaptenen Marko Ramius.

18. RoboCop (1987)
Eggande förening av action och science fiction i en dystopisk framtidsbild av samhället. Detroit är överbelastat av kriminalitet och styrs numera av ett företag. Som ett medel i behovet av effektivare brottsbekämpning skapas ”RoboCop”.

17. Spider-Man (2002)
Med digitala effekter återuppstår Spindelmannen återigen på bioduken. Väggkryparen denna gång väl porträtterad av Tobey Maguire. William Dafoe spelar skurken Green Goblin och Kirsten Dunst är flickvännen Mary Jane Watson i underhållande serietidningsaction.

16. Goldfinger (1964)
Den mest klassiska av Bond-filmerna. Fin underhållning när skurken Goldfinger planerar en stöt mot det ointagbara Fort Knox. På sin sida har han en mindre armé och dessutom en betjänt med speciella talanger. Sean Connery spelar hans motståndare agent 007.

15. Die Hard (1988)
John McClane har just anlänt till Los Angeles för att träffa sin fru på en nyårsfest högt upp i skyskrapan Nakatomi Plaza. Han anländer just lagom när byggnaden intas av tyska terrorister. Genuin action med Bruce Willis i högform.

14. Top Gun (1982)
Maverick, spelad av Tom Cruise, är en av de unga rekryterna som tränas på en amerikansk akademi för stridspiloter. Top Gun har fått kritik för brister i trovärdighet, men inte desto mindre är detta en adrenalinfylld historia i skön tidsdräkt från 80-talet.

13. Get Carter (1971)
Jack Carter är gangstern från London som återvänder till sin hemstad Newcastle efter hans bror dött under oklara omständigheter. Michael Caine gör ett av sina strama porträtt i form av den opolerade Carter i en komplex och barnförbjuden actionthriller.

12. De sju samurajerna (Shichinin no samurai, 1954)
Ansett som Akira Kurosawas främsta mästerverk av många. Ett banditgäng hotar folket i en liten by, som till slut ser sig tvungna att hitta samurajer som mot ersättning i form av mat kan skydda deras by.

11. First Blood (1982)
John Rambo spelad av Sylvester Stallone är en krigsveteran från Vietnam som grips för lösdriveri. Fortfarande skakad av kriget reagerar han instinktivt när han smädas i arresten och lyckas fly. Jakten inleds med ett stort polisuppbåd, men ute i vildmarken är krigshjälten Rambo på sin hemmaplan.

10. 48 Timmar (48 Hrs., 1984)
Eddie Murphy debuterar och lyckas överföra sina vitala och råa skämt från stand-up scenen till filmduken. Han blir en udda partner till en polis som spelas av Nick Nolte och dynamiken deras kontrasterande personligheter bjöd på blev ett nytt bidrag till genren.

9. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)
Mad Max-filmerna är Australiens bidrag till actiongenren. The Road Warrior utspelar sig i en post-apokalyptisk ökenvärld där bensin blivit mer värt än guld och förbrytargäng härjar fritt. Mel Gibsons kanske bästa roll i en film som blivit kult.

8. The Terminator (1984)
En hyperteknologisk cyborg anländer från en annan tid för att förgöra en viss Sarah Connor som i framtiden ska ge liv åt motståndsrörelsens blivande ledare mot maskinernas välde. Hög intensitet och tung action med Arnold Schwarzenegger i lämplig roll som fåordig cyborg.

7. Crouching Tiger, Hidden Dragon (Wo hu cang long, 2000)
Det går inte att vara oberörd av den stiliserade stridskonsten, makalöst koreograferad ovan tak och trädtoppar. Det långt till blodfontänerna i filmer som Kill Bill när Ang Lee förmedlar sin estetik och visar actionfilmen i en ny dager.

6. Bullitt (1971)
Realistisk kriminalhistoria från 70-talet med Steve McQueen som polisen Frank Bullitt. Bullitt har ansvaret då ett maffiavittne ska skyddas, men då problem uppstår tvingas han till okonventionella metoder. Filmen är lyckad såväl i aspekten av komplext drama och förmedlare av spänning.

5. Runaway Train (1985)
Jon Voight och Eric Roberts i en skoningslös actionfilm. Manny (Voight) och Buck (Roberts) rymmer från fängelset i isande vinterkyla. De lyckas hamna på ett tåg, men det visar sig att det är helt fel sorts tåg att befinna sig på.

4. Infernal Affairs (Wui jian dao, 2002)
Den amerikanska omarbetningen The Departed var en sevärd film, men originalet är ändå den vassaste versionen. Chan Wing Yan är polisen som arbetar ”undercover” i Hongkongs undre värld, men det tycks finnas en infiltratör på hans egen avdelning.

3. Heat (1995)
Blytung action med Al Pacino och Robert De Niro. Kommissarien Vincent Hanna (Pacino) är bra på sitt jobb men har ett trassligt familjeliv och Neil McCauley (De Niro) är den intelligente ledaren för en professionell rånarliga som vill omordna sitt liv efter han genomfört en sista stöt.

2. The Matrix (1999)
Mer stilbildande än någon annan actionfilm under de senaste åren. Keanu Reeves spelar Neo i en värld där maskinerna tagit över och människorna lever vilseförda i en konstgjord verklighet. Neo blir en dag uppsökt av några som vill presentera honom för den verkliga världen.

1. The French Connection (1971)
Gene Hackman spelar den våldsamma polisen ”Popeye” Doyle som tillsammans med sin partner försöker spåra en stor heroininförsel från Frankrike. En film med otrolig energi och autenticitet som gör den till nummer ett på denna lista över bästa actionfilmer.

French Connection filmruta

Action som genre

Historiskt sett fanns tidiga actionhjältar inom filmen redan på 1920-talet med Douglas Fairbanks i bland annat Zorros märke och Robin Hood. Om man så vill kan man gå tillbaks ända till 1903 och Det stora tågrånet (The Great Train Robbery).

Vad som ingår i en genre är alltid en definitionsfråga och actionfilm är överskridande då den ofta assimileras med till exempel kriminalfilm och science fiction. Signifikanta drag för actionfilmen är biljakter, skottlossning, slagsmål och explosioner samt en snygg brud.

Kanske var det under 1980-talet actionfilmen som många känner den idag formades. Våldet eskalerade i filmer som First Blood, Terminator och Die Hard, något som i regel gällde i än högre grad för uppföljare och just uppföljare har blivit legio inom actiongenren.

Andra saker som ofta utmärker genren är brist på trovärdighet och djuplodande karaktärer som får stå tillbaka inför en fokusering på häftig underhållning.

2000-talets filmteknologi har med digitala effekter gett actiongenren nya dimensioner i filmer som Spider-Man och Fantastic Four.

Lämna en kommentar