Into the Wild

Into the Wild filmrutaInto the Wild från 2007 skildrar en ugn mans beslut att lämna civilisationen bakom sig och leva i naturen. Christopher McCandless alias Alexander Supertramp (spelad av Emile Hirsch) menar definitivt allvar framgår när han skänker bort alla sina besparingar, i hemlighet ger sig av från föräldrahemmet och förstör alla spåren bakom sig. Han kör iväg och lämnar efter åtskilliga mil sin bil för att vandra ut i ödemarken. Efter slutligen nått Alaska hittar han en övergiven buss som blir hans nya boplats.

I en av många återblickar – vilket är en del av filmens struktur – utspelas en scen där Christophers föräldrar vill ge honom en ny bil efter han tagit examen. Men han säger sig vara nöjd med sin nuvarande bil och undrar irriterat varför man hela tiden måste byta till nyare saker. Hans filosofi är helt klart på kollisionskurs med det moderna konsumtionslivet och i en annan scen uttrycker han att karriär är ett 1900-talsfenomen.

I viss kontrast med kritiken av den moderna kapitalismen är att Into the Wild ofta nyttjar reklamfilmens bildspråk. Dessutom ser den unge huvudpersonen alltid rätt ut, i snygga outfits trots livet i vildmarken. Han är förvisso något tilltufsad, men det gör egentligen bara att han ser ännu mer cool ut.

Skildringen av livet i vildmarken domineras av frihetskänslan snarare än bristfällighet. Livsbejakelsen koncentreras i sådant som de emblematiskt utsträckta armarna och ett skrik ut i ödemarken där ingen kan höra och bara ekot återvänder.

Christopher vill ta vara på livet på ett annat sätt än civilisationen tillåter och gör det med djärv kompromisslöshet. Så långt allt väl, men man hade velat se några dåliga sidor hos denne också. Han är förvisso vild, men det blir ungefär som anställningsintervjun där en person på frågan om negativa sidor öppnar sig på vid gavel genom att säga: ”Jag kan ibland vara ganska envis”.

Själva temat är i sig fascinerande och det är också det som i mina ögon mest bär filmen. Fascinerande är också att filmen (baserad på en roman) gestaltar ett verkligt öde. Chris McCandless var en verklig person som gav sig ut för att leva i vildmarken i början av 1990-talet.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg