Avatar

Avatar filmrutaAvatar var en av de stora filmerna 2009 sett till både marknadsföring och publiktillströmning. Regissör är James Cameron och detta var hans första film efter megasuccén Titanic från 1997.

Avatar är förförisk i sin eskapism och enastående i sina effekter. Om man skalar bort ytterhöljet är storyn emellertid långt ifrån märkvärdig, varje berättarmässigt inslag är standard och har gjorts bättre förut.

En expedition med människor är belägen på månen Pandora. De framställer så kallade avatarer – avbilder av Pandoras dominerande invånare – för att kunna infiltrera och få tillträde till de värdefulla mineraler som denna måne hyser. Jake Sully’s uppdrag är att som avatar infiltrera folket som bebor denna värld och han lyckas bli förtrogen med en stam av Na’vis. Desto mer han lär känna dem och deras livsstil, desto mer ifrågasätter han sitt uppdrag. Till slut måste en konflikt uppstå och frågan är då på vilken sida Jake befinner sig. Det finns här stora likheter med filmen The New World.

Jake Sully spelas av Sam Wortington. Det känns helt rätt att välja en skådespelare som inte har några stora roller bakom sig eftersom ett välkänt ansikte starkt förknippat med tidigare karaktärer skulle försvåra inlevelsen i den speciella värld som Pandora utgör. Dock fungerar Sigourney Weaver i den viktiga birollen som forskaren Grace. Stephen Lang fyller sin uppgift som filmens stora bad guy, men manuset saknar alla slags försök att göra något utöver det vanliga med dennes karaktär.

Den stora behållningen är den unika värld som finns i Avatar bestående av månen Pandora i en tid långt framför vår. Här lever en människoliknande art som av de koloniserande människorna kallas ”blå apor”, fast snarare liknar utomjordiska alver. Det är ett skogsfolk som har en stark förbindelse med naturen runtom dem. Filmens tema utgörs mycket av dessa invånare som kallas Na’vi och dess förening med naturen kontra människorna försök att skövla den. Människornas blinda militarism kontra Na’vi folkets genuina sidor framställs tyvärr något överdimensionerat.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆