Beau travail

Beau travail filrutaDenis Lavant (känd från bland annat Leos Carax-filmerna Boy Meets Girl, Mauvais Sang och Les Amants du Pont-Neuf) spelar huvudrollen som Galoup, officer och ansvarig för utbildning av unga män i det franska specialgardet främlingslegionen.

Att hans tankar används som en slags berättarröst gör att vi kommer honom inpå livet och bättre förstår de förvecklingar som uppstår och bevekelsegrunderna. En av de unga rekryterna, Gilles Sentain (Grégoire Colin) tycks göra honom förtretad och kanske finns en avundsjuka inblandad. Efter Gilles uppfört sig odisciplinerat går Galoup för långt i utdelandet av straff.

Själva handlingen i Beau travail (titeln finns ej officiellt översatt till svenska, men kan fritt översättas till ”gott arbete”) är dock inte huvudsaken i denna film som skildrar främlingslegionens riter och kanske framför allt livet och naturen i Somalia där det mesta utspelar sig. Regissören Claire Denis återvänder därmed till Afrika där också hennes genombrottsfilm Chocolat utspelade sig.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg