Cheyenne Autumn

Cheyenne Autumn filmrutaCheyenne Autumn (svensk titel: Indianerna) var en av John Fords sista filmer och tidsperioden som skildras är också något senare än för typiska skildringar av vilda västern. Indianstammarna har förflyttats från sina jaktmarker till reservat av regeringen.

Den stam av cheyenne-indianer vi möter i filmen känner missnöje kring hur de behandlats av de ”vita” och väljer att lämna reservatet för att återvända till sina forna hem. Detta var dock emot den lag som instiftats i USA och en trupp ledda av kaptenen Thomas Archer (Richard Widmark) får uppdraget att fånga in dem.

I många westernfilmer är indianerna skildrade som en alltigenom lik grupp av mordlystna vildar och de skildras sällan i andra situationer än då de utgör ett hot. I Cheyenne Autumn är konflikten mellan indianer och vita mer nyanserad och indianerna får också i stort sett lika mycket speltid. Dessutom väljer inte filmen någon sida i konflikten.

Det finns också en fascinerande episod som utspelas i Dodge City och där revideras onekligen bilden av de legendariska figurerna Wyatt Earp och Doc Holliday å det grövsta.

Cheyenne Autumn äger visuella likheter med How the West Was Won som hade samma producent i Bernard Smith och delvis samma regissör i John Ford. Båda filmerna har också ambitionen att integrera handlingen med ett större stycke amerikansk historia och återge den på ett korrekt vis.

Cheyenne Autumn är en ambitiös film med en beundransvärd agenda i att skildra ett skede i den amerikanska historien bortom den annars förhärskande mytbildningen. Det är en sevärd film om än inte lika fängslande som de bästa av Fords westernfilmer.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension: Oskar Strandberg