Clerks

Clerks filmruta”Clerks” betyder butiksbiträde och det är vad Dante (Brian O’Halloran) och Randall (Jeff Anderson) är i en snabbutik respektive videobutik.

Clerks från 1994 som är gjord av Kevin Smith är en indiefilm och som många indiefilmer kretsar det om vardagen och relationer. Handlingen som utspelas under en dag är dialogorienterad och medan en del är tugg utan större mening finns det också många intressanta och komiska samtal.

Dante har svårt att komma över sin exflickvän och hamnar ofta i gräl med sin nuvarande tjej, Veronica (Marilyn Ghigliotii), som vill att han ska sluta i butiken och börja studera igen. Efter ett avslöjande om Veronicas tidigare sexvanor är dagen redan förstörd för Dante.

Randall som deklarerar att han är mästare över sitt eget öde kunde inte brytt sig mindre om affärerna. När en kund i videobutiken frågar Randall om ett utlåtande om två filmer svarar kan kort: ”I don’t watch movies”. Det mesta av tiden tycks han tillbringa inne hos Dante som trivs föga med sitt jobb, men ändå visar tecken på visst ansvarstagande.

Randalls ansvarslöshet går Dante på nerverna, men det är trots allt inte bara en nonchalant pose från Randall utan ett ifrågasättande av en tillvaro som inte har något större att erbjuda. Randall försvarar sin attityd gentemot Dantes med att dennes ansvarstagande bara utgår från en vilja att överkompensera gentemot en fadd verklighet.

Filmen fick även uppföljningar i form av Jay & Silent Bob (2002) som är två av karaktärerna från första filmen samt Clerks II (2006).

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆