Cornelias kärlek

Cornelias kärlek filmrutaDen rumänska filmen Pozitia copilului (svensk titel: Cornelias kärlek) från 2013 skildrar den obesvarade moderskärlek som riktas från Cornelia (Luminița Gheorghiu) till hennes son Barbu (Bogdan Dumitrache).

Cornelias kärlek är ännu en prisad film från Rumänien och från det som kallats en ny rumänsk filmvåg. Även om denna filmvåg kanske hade sin kulmen för cirka tio år sedan med filmer som 12:08 öster om Bukarest (A fost sau n-a fost?), 4 månader, 3 veckor och 2 dagar (4 luni, 3 săptămâni și 2 zile) och Bortom bergen (După dealuri) är det en fortsättning på det realistiska berättandet med nästan dokumentärlik känsla som vi bjuds på i Cornelias kärlek.

I Călin Peter Netzers Cornelias kärlek har sonen i en välbärgad familj kört på en 14-årig pojke med dödlig utgång. Hans mor Cornelia försöker med hjälp av kontakter och pengar se till så att sonen, som kört för fort vid tillfället, undslipper ett fängelsestraff.

Cornelia tycks nu ges en möjlighet att visa sig oumbärlig för sonen, men hans motvilja till modern består – exakt varför han visar denna kyla förklaras inte fullt ut i filmen. Att en del frågetecken förblir obesvarade är dock inte huvudsaken utan kanske förutsättning för det subtila gestaltandet.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension: Oskar Strandberg