Crazy Heart

Crazy Heart filmrutaI Crazy Heart spelar Jeff Bridges countrystjärnan Bad Blake som har sett sin karriärs zenit passera och numera får hålla till godo med att spela på mindre ansedda ställen.

Bad Blake har dåligt med pengar, är inte så nogräknad med vilka groupies han går till sängs med och han dricker en hel del. För att komma till rätta med den ekonomiska biten vill han släppa ett nytt album, men bolaget går endast med på detta om han skriver nya låtar, fast Blake säger sig ha lagt av med låtskrivandet.

När han träffar den unga kvinnliga journalisten Jean (Maggie Gyllenhaal) förändras han till sinnet och börjar även skriva nya låtar. Deras påbörjade förhållande är dock predestinerat att misslyckat då Blake har svårt att vara utan flaskan längre stunder.

Crazy Heart skildrar osminkat den åldrade musikartisten med ett osunt leverne och många förfelade ögonblick bakom sig. Några typiska berättarklichéer finns här trots allt i den falnande huvudpersonens försök att göra upp med sitt förflutna efter att en ny kvinna satt avtryck i hans liv.

Jeff Bridges lyckas med en i hög grad äkta gestaltning av sin karaktär. I eftertexterna framgår att en del av musiken är framförd av Jeff Bridges själv och det framgår också att han fick sångträning inför tagningarna. Även Colin Farrell som spelar Tommy Sweet, en annan countrystjärna som avancerat förbi Blake, sjunger (något mindre imponerande än Bridges). Gillar man country har man hur som helst ett bra soundtrack att se fram emot. (En fotnot är att ”Crazy Heart” också var titeln på en låt av Hank Williams, en annan stor countryartist.)

Regissören till Crazy Heart heter Scott Cooper och han har också skrivit manuset, vilket är baserat på en roman av Thomas Cobb.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg