Cry of the City

Cry of the City filmrutaCry of the City (svensk titel: Ond Stad) i regi av Robert Siodmak är en amerikansk kriminalfilm från 1948. Den genrebetecknas ofta som film noir, men äger inte särskilt många av dess kännetecken.

I huvudrollerna finns Richard Conte i en av sina bästa roller som den tungt kriminella Martin Rome. På andra sidan om ont och gott finns Victor Matures rollgestalt polisdetektiven Vittorio Candella.

Martin Rome som ligger i sjuksängen efter svåra skottskador är till synes ute ur leken, dessutom väntar ett dödsstraff. Under tiden försöker polisen och en skrupelfri advokat lösa ett annat brott som dem tror Rome är inblandad i. De vill också få tag i den mystiska flickvän som tycks ha besökt Rome på sjukhuset.

Cry of the City står sig väl än idag, inte minst för den realistiska inramningen och goda skådespelarprestationer. Den tyngs ned en del av det moraliskt rättfärdigande som kanske krävdes vid tiden för att filmens brottsling inte skulle få publikens sympatier. Den är trots allt nog nyanserad att olika tittare kan få skilda sympatier för de inblandade.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg