Donnie Brasco

Donnie Brasco filmrutaDen organiserade brottsligheten i USA har länge utgjort en stor del av landets kriminalitet och är för det mesta svår att komma åt. Raffinerade avlyssningsmetoder och agenter som infiltrerar dess ligor har använts och en sådan infiltratör var Joe Pistone som fick täcknamnet Donnie Brasco.

Johnny Depp spelar denne Donnie Brasco som lyckas nästla sig in i den italiensk-amerikanska maffians led via Lefty Ruggiero, spelad av Al Pacino, som också blir en förtrogen vän. Samspelet mellan Depp och Pacino är sevärt.

Lefty är en ovanligt sammansatt wiseguy-karaktär i filmens värld. Hans hårdhet ger aldrig vika om en person behöver fixas, men han har också högst mänskliga egenskaper. Hans lönlösa försök att stiga i graderna i den maffiafamilj han tillhör är en aning rörande. Han lär Donnie konsten att bete sig som en wiseguy och hans vänskapliga grälande när budskapet inte når fram inflikar en del komik i detta ibland brutala drama.

Förutom det lyckade samspelet mellan Depp och Pacino är det Joe Pistones glidning från rollen som infiltratör till någon som får smak för den kriminella världen som skapar ett både spännande och intressant drama. Pistone tycks sakta men säkert skifta från good guy till bad guy och svaret på var de stora pengarna finns underlättar omvändelsen.

Donnie Brasco som är regisserad av Mike Newell och bland annat producerad av välmeriterade Barry Levinson är en av de bättre filmerna med den amerikanska maffian i centrum och det känns sällan så här verklighetsnära i gangsterfilmer.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Donnie Brasco är med på Topplista över bästa gangsterfilmer.