Fast Food Nation

Fast Food Nation filmrutaI Fast Food Nation av Richard Linklater får begreppet ”snabbmat” dubbel innebörd: det är inte bara på sättet vi konsumerar maten utan också hur den framställs. Snabbast möjliga framställning leder till största möjliga profit, och för vissa företag är det ingenting annat som räknas oavsett hur mycket djuren får lida och vilka risker det sedan har för de som äter köttet.

Fast Food Nation (som alltså är en spelfilm och ingen dokumentär) har en stark agenda kring hur köttproducenter och snabbmatskedjor hanterar sin verksamhet gällande behandlingen av kött. Vi stiftar bekantskap med mexikanska illegala invandrare som söker en bättre framtid i det stora grannlandet och själva blir behandlade som boskap. Dessa får göra det ibland farliga och ofta mycket blodiga jobb som ingår i den slaktprocess av djur som i slutändan resulterar i en köttbit på tallriken.

Don Anderson (Greg Kinnear) som är högt anställd på den stora snabbmatskedjan Mickey’s (paralleller till McDonald’s tycks näraliggande) gör ett besök på plats där maten framställs och finner mycket som gör honom orolig. Kinnear är bara ett av många kända ansikten i denna film där också namn som Patricia Arquette, Kris Kristofferson, Ethan Hawke och Bruce Willis finns med i rollistan.

Filmens anslag för ibland tankarna till dokumentärfilmaren Michael Moore och Fast Food Nation är utan tvekan en politisk film som med eftertryck sätter ner budskapet med en duns. Tack vare bra skådespelare och ett välskrivet manus blir det ändå en film med stort egenvärde. En sista sak: om du gillar att äta hamburgare på snabbmatsrestauranger och vill fortsätta med detta bör du eventuellt klicka dig vidare till nästa filmtips.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg