Get the Gringo

Get the Gringo filmrutaDen karismatiske Mel Gibson är tillbaka och levererar lite av det mesta i Get the Gringo (2012). Högoktanig action varvas med ironi och drama – toppat med romantiska små inslag.

Gibson spelar Driver, en bankrånare på flykt undan lagens klor. Filmen inleds med en klassisk biljakt där han med polisen hack i häl lyckas forcera en svag punkt (med sin kulhållsbeklädda bil) vid den amerikansk-mexikanska gränsen. När den mexikanska polisen upptäcker dollarsäcken i baksätet blir det början på en komplicerad affär.

Driver skickas till ett fängelse – eller rättare sagt en förseglad by med en brokig skara av gangsters, allmänt missanpassade figurer, och barnfamiljer. Han tvingas nu ta till sin yrkesspecifika list för att klara livhanken i sin nya ogästvänliga miljö. Gibsons karaktär slår även följe med en liten pojke vars tips på vägen blir avgörande för utgången.

Filmen har skapligt tempo och ett foto som förstärker smutsen och den tropiska hettan i fängelset – dessutom är handlingen och sidospåren smartare än genomsnittet i genren. Det här är även en actionhistoria som undkommer de värsta klyschorna.

Jag gillar även att mexikanerna slipper axla hela ansvaret som de kriminella – utan här lurar hänsynslösa typer, korrupta gränspoliser och företagsledare i varje hörn oavsett nationalitet. Vi ser även Peter Stormare i en mindre (men exemplarisk) roll som amerikansk superskurk.

Get the gringo är ingalunda ett mästerverk men fyller sitt syfte och underhåller väl för stunden. Kul också att få se en ovanligt balanserad Mel Gibson som förhoppningsvis får en liten ”comeback” i en film där han själv haft ett finger med i manuset.

Regi: Adrian Grunberg
Manus: Mel Gibson, Adrian Grunberg
Roller: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Daniel, Giménez, Peter Stormare mfl.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Andreas Ellhar