Gökboet

Gökboet filmrutaMilos Formans Gökboet (One Flew Over the Cuckoo’s Nest, 1975) är en modern klassiker och en av dem där filmerna “alla har sett”. Har du inte sett Gökboet är det en film som utspelas på ett mentalsjukhus. I filmens inledning anländer McMurphy (Jack Nicholson) till sjukhuset och i ett samtal med föreståndaren framgår att han är där för observation – det ska klargöras huruvida han är mentalt sjuk eller om han bara simulerar.

McMurphy som varande mentalt sjuk eller frisk är en av de frågor som inte fullt ut besvaras av filmen. Filmen visar vad som sker med en upprorisk och vild individ i ett låst system, McMurphys egna metoder att kringgå regler och sätta sig upp mot de styrande tycks ofrånkomligt leda till att han förgör sig själv.

”Det finns flera nivåer på vilka man kan förklara min film” sa regissören Milos Forman själv om Gökboet. Det är dock näraliggande att dra paralleller till ett hårt styrt samhällssystem. I Ken Keseys roman som står som förlaga till filmen utspelas handlingen i huvudet på den storväxta indianen Chief Bromden och i filmen är denne också observatören. Från början är Chief fullständigt passiv och omöjlig att kommunicera med, fast i slutändan tycks han ha sett nog och blir den som på egen hand avgör utgången.

Filmens kanske största behållning är det udda persongalleriet bestående av framför allt de intagna. Det är en samling nervsjuka personer som hela tiden tycks gå varandra på nerverna. Fastän de i flera fall frivilligt skrivit in sig på mentalsjukhuset upplever de sig som förtryckta, men tack vare McMurphys närvaro tycks de få nya perspektiv och en starkare sammanhållning dessutom. Det är inte minst deras väl berättade livsöden och skildrandet hur deras respektive abnormiteter interagerar som gör Gökboet till en sådan gripande och stundtals komisk film.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆