Great Expectations

Great Expectations filmrutaDen första filmatiseringen av Charles Dickens klassiska roman gjordes 1946 med Davd Lean som regissör och delvis ansvarig för manuset. Filmen Great Expectations (Lysande utsikter) avviker en hel del från romanen. Några av romanens viktiga teman utelämnas och bland annat är slutet väldigt annorlunda.

Det är alltid ett problem att skära ner en lång roman till filmens speltid på runt två timmar och att lasta David Lean och övriga som skrivit manuset är kanske orättvist.

Det går att anmärka på valet av John Mills som huvudpersonen Pip. Mills var 38 år då filmen spelades in och det är en aning svårt att acceptera honom som den yngling som reser till London för att bli en gentleman och som genom en anonym välgörare fått del av en förmögenhet – därav namnet ”Lysande utsikter”.

I romanen blir de lysande utsikterna skuggade av mörka omständigheter. Detta gestaltas även i filmen, men då mestadels genom de rafflande spänningsmoment som också ingår i storyn.

En annan filmatisering som än mer avvek från romanens story och byggde ut kärlekshistorien mellan Pip och Estelle kom 1998 med Ethan Hawke och Gwyneth Paltrow i huvudrollerna. Därutöver har fler filmatiseringar gjorts, vilka dock inte rönt något större genomslag.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg